Всички наши продукти притежават сертификати за качество и се контролират от Семеконтролна инспекция /ИАСАС/ и отговарят на всички Български и Европейски правила и норми.

Каталог
Полезно

Производство на разсад

  • 12/11/2017 21:41
  • |
  • 0 коментара
Производство на разсад
1 2 3 4 5

Производство на разсад

старанието сега се отплаща през лятото

Истина е, хубавият разсад действително е предпоставка да очакваме и хубава реколта. Затова и за него трябва да се полагат специални грижи.

Неудачите започват с почвените смески .

При многократно използване на градинска почва или почвени смески в тях се натрупват различни инфекции, от които разсадът може да загине. За обеззаразяване на почвата вече сме писали. Най-подходящата си остава торово-почвената смеска. Тя се изготвя от 2 части песъчливо-глинеста почва и 3 части добре разложен и пресят оборски тор. В никакъв случай не вземайте градинска смеска от места, където са отглеждани преди това зеленчуци. Ако ви трябва малко количество почва, мога да ви дам един по-простичък съвет – през есента си съберете почва от къртичините по ливадите. Там земята е рохкава, чернозем, а и вероятността там да се срещнат причинители на болести и вредители, които предпочитат зеленчуковите растения, е по-малка. Тази пръст можете да оставите в подходящи съдове през зимата навън (да замръзне). Една седмица преди засаждане в нея можете да добавите около 20% от обема й дървени стърготини – те поддържат почвата рохкава, а смолистите вещества предпазват от инфекции. В тях обаче се развиват микроорганизми, които поглъщат азота от почвата. Затова е добре на 1 кофа да прибавите по 1 с. л. амониева селитра. В зависимост от това каква е използвана от вас, е добре е да прибавите вар (ако е кисела), както и органичен пресят тор. 

От особено значение е и времето на сеитба на семената.

Не забравяйте, че при ранно отглеждане на разсада не му достига светлина. Всяко закъснение обаче е също толкова неприятно. За доматите и пипера са необходими около 55-60 дни, за краставиците – 20-25 дни. Често проблемите при отглеждането на разсад възникват и при нарушаване на температурния режим. За повечето зеленчуци оптималната температура на развитие е около 20 градуса, за пипера и патладжана – около 25. Затова се опитайте в помещенията, където отглеждате разсада, да поддържате подходяща температура и влажност. Задължително след това закалявайте растенията. Неприспособените към външните условия растения често са обречени. Честото поливане и подхранване води до преовлажняване на почвата, поява на гнилостни микроорганизми и буен растеж на листата вместо на залагане на цветни пъпки. Поливането със студена вода е нежелателно. Трябва да се полива умерено, с топла, престояла вода.

 

За връзка с нас:

СОРТОВИ СЕМЕНА-ПРЕСЛАВ ООД

Адрес: гр. Шумен,ул.Калиакра 2

магазин Сортови семена на борсата

Тел.: 08888 6 24 48;

Тел.: 088 63 63 909

e-mail: semena1@abv.bg

МАГАЗИН ШУМЕН 1: ул. Калиакра 2 (борсата) показан на Google картата

© 2017 - 2024 Всички права запазени